SIMA Όμιλος Αριστείας Επιστημών στο Ζάννειο ΠΠΛ
  • Αρχική
  • Δραστηριότητες
    • Διαγωνισμοί - Βραβεία
    • 2012-2013
    • 2013 - 2014
    • 2014 - 2015
    • 2015-2016
    • 2016 - 2017
  • ZR (English)
  • MEDIA
  • Forum
  • Καθηγητές
  • Ανακοινώσεις
    • 2013 - 2014
    • 2014 - 2015
    • 2015-2016
  • Χορηγοί
  • Υλικό
    • 2012 - 2013
    • 2013 - 2014
  • Blog

2η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ZERO ROBOTICS 2014 (MIT - NASA - ESA)

1/26/2015

0 Comments

 
Picture
Picture
Μαθητές του Ομίλου Sima-club συμμετείχαν φέτος στο διεθνή διαγωνισμό Πληροφορικής ZERO ROBOTICS που διοργανώνει το πανεπιστήμιο MIT, η NASA και η ESA. Μετά από πολλαπλές δοκιμασίες η συμμαχία στην οποία μετείχε η ομάδα του ομίλου μας (ZANNEIO STARDUST) κατέλαβε την 2η θέση μεταξύ των 179 σχολείων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι ο προγραμματισμός μικρών διαστημικών δορυφόρων (ονομάζονται SPHERES) για την αντιμετώπιση διαφόρων δοκιμασιών. Αυτή τη χρονιά οι ερευνητές του MIT επέλεξαν ως δοκιμασία την φωτογράφηση περιοχών σε έναν αστεροειδή. Κάθε ομάδα έπρεπε να προγραμματίσει τον δορυφόρο της ώστε να πάρει όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσε από συγκεκριμένα σημεία ενός αστεροειδούς τα οποία άλλαζαν με τυχαίο τρόπο. Στη συνέχεια ανέβαζε τον κώδικά της στους servers του MIT και με ένα περιβάλλον προσομοίωσης (simulation) αγωνιζόταν εναντίον άλλων ομάδων. Η ομάδα της οποία ο δορυφόρος έπαιρνε περισσότερες φωτογραφίες από τον αντίπαλο κέρδιζε τον αγώνα και ανέβαινε στην συνολική κατάταξη.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού απαιτούσε την επίλυση του προβλήματος στις δύο διαστάσεις. Σε αυτή τη φάση συμμετείχαν 179 σχολεία από τις Η.Π.Α, την Ευρώπη, τη Ρωσία και το Μεξικό. Η ομάδα του σχολείου μας κατετάχθη 1η σε σύνολο 138 ομάδων που κατάφεραν τελικά να προκριθούν.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης οι ομάδες κλήθηκαν να λύσουν το ίδιο πρόβλημα σε τρεις διαστάσεις (στο χώρο) ενώ τα τρία σημεία ενδιαφέροντος άλλαζαν κάθε 60 δευτερόλεπτα με τυχαίο τρόπο. Η ομάδα μας κατάφερε να προκριθεί 19η!

Κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης, η ομάδα μας συμμάχησε με δύο ομάδες από τις Η.Π.Α. την ομάδα BACON από το σχολείο Charlottesville High School - (CHS) της Virginia και την ομάδα BRRobotics του σχολείου Lawrenceville School του New Jersey. Το πρόβλημα έγινε αρκετά πιο πολύπλοκο αφού αυτή τη φορά ο αστεροειδής περιστρεφόταν. Η συμμαχία μας κατάφερε να προκριθεί 1η στην τελική φάση του διαγωνισμού μαζί με άλλες 13 συμμαχίες.

Κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του διαγωνισμού η ομάδα μας ταξίδεψε στο κέντρο ESTEC της ESA στην Ολλανδία όπου μαζί με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές ομάδες που είχαν προκριθεί (και τηn ομάδα από τη Ρωσία) παρακολούθησε σε απευθείας σύνδεση με τον διεθνή διαστημικό σταθμό (και με το MIT όπου είχαν μαζευτεί οι αμερικανικές ομάδες) τους αγώνες, οι οποίοι αυτοί τη φοράν πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα με τους πραγματικούς δορυφόρους Spheres. Η συμμαχία μας νίκησε και τους δύο αγώνες της ημιτελικής φάσης και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό όπου έχασε από την συμμαχία LakeElevenVadars και κατετάγη τελικά στη 2η θέση παγκοσμίως. Σημειώνουμε ότι οι αγώνες των τελικών δεν έγιναν σε προσομοίωση αλλά ο κώδικας κάθε ομάδας χρησιμοποιήθηκε για να κινηθούν αυτόνομα οι πραγματικοί δορυφόροι στο διάστημα λύνοντας το ίδιο πρόβλημα μέσα στο διεθνή διαστημικό σταθμό. Μπορείτε να δείτε τους αγώνες εδώ.

Πηγές: Ιστοσελίδα ESA (ελληνικά, english)





0 Comments

1η Θέση στο διαγωνισμό Industrial Technologies for Schools

5/15/2014

0 Comments

 
Picture
Η ομάδα του Ζαννείου Πρότυπου Λυκείου Πειραιά πήρε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Industrial Technologies For Schools 2014. 
Ο Διαγωνισμός είχε ως αντικείμενο την πρόταση ενός νέου προϊόντος (ή μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας) που θα αντιμετωπίζει προκλήσεις του μέλλοντος. Η ομάδα του σχολείου μας (αποτελούμενη από μαθητές του ομίλου SIMA, του ομίλου Βιολογίας και του ομίλου Ρομποτικής) μετά από σκληρή δουλειά τριών και πλέον μηνών σχεδίασε ένα έξυπνο ιατρικό βραχιόλι το i-MED, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς (παλμοί, αρρυθμίες, πίεση, κ.λ.π.), να κάνει μη επεμβατικές μετρήσεις αίματος (οξυγόνο, γλυκόζη, κ.λ.π.) και πιθανόν βιοχημικές εξετάσεις αν αυτό χρειαστεί. Το i-MED μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων για να κρίνει ποια περιστατικά είναι πιο επείγοντα, σε ασθενείς που νοσηλεύονται ώστε να παρακολουθείται η κατάστασή τους συνεχώς, αλλά ακόμη και εκτός νοσοκομείου σε ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι πρέπει να παρακολουθούνται, αλλά δε χρειάζονται συνεχή νοσηλεία.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού οι μαθητές έπρεπε να συντάξουν ένα report και μια παρουσίαση (όλα στα αγγλικά). Η επιτροπή που έκρινε τις προτάσεις αποτελείτο από καθηγητές πανεπιστημιακών τμημάτων και ανθρώπους της βιομηχανίας (από το εξωτερικό).

Το να παίρνει η ομάδα ενός σχολείου το πρώτο βραβείο σε ένα τέτοιο διαγωνισμό δεν είναι και μικρό πράγμα. Ας μην ξεχάσουμε ότι συμμετείχαν μερικά από τα καλύτερα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία στην Ελλάδα με μεγάλη ιστορία και διακρίσεις (Αρσάκειο, Αμερικάνικο κολέγιο, Γερμανική σχολή, Βαρβάκειο, Ιωνίδειος κ.λ.π.). Για να πάρει κανείς μια ιδέα για το μέγεθος και την εγκυρότητα του συνεδρίου μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του. 

Η ομάδα του Ζαννείου όμως εντυπωσίασε σε όλα τα επίπεδα (και με το report και με το poster και βέβαια με την παρουσίαση), κερδίζοντας εκτός της 1ης θέσης και ένα θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους. Σημειώνω ότι το βραβείο στις 4 καλύτερες ομάδες δόθηκε από την κ. Clara de la Torre, διευθύντρια του Διευθυντήριου για την έρευνα και την καινοτομία (Research and Innovation Directorate) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Comission).

Η νίκη κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, αφού και οι 11 ομάδες που είχαν επιλεγεί, είχαν κάνει καταπληκτική δουλειά. Όπως είπε και η κ. Torre, αναφερόμενη στο επίπεδο της δουλειάς των μαθητών, κάποια από τα πρόσωπα που θα διαμορφώσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη των επόμενων δεκαετιών ήταν σήμερα στο μέγαρο μουσικής.

Να πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλα παιδιά της ομάδας που αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους ώστε να έχουμε αυτό το ευχάριστο αποτέλεσμα. 

Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τα παιδιά που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της τελικής δουλειάς:

  • Καταρχάς τη Μαριλένα (που είχε και την αρχική ιδέα) και τη Μελίνα που ανέλαβαν το δυσκολότερο και σημαντικότερο κομμάτι της συγγραφής του report. Δεν ήταν εύκολο να μαζέψουμε όλες τις ιδέες που είχαν διατυπωθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων σε ένα κείμενο. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Κώστα και του Ντρίνι (με τα σχέδιά τους) και του Γιάννη.
  • τη Ρενάτα, τη Τζωρτζίνα και τη Σοφία, οι οποίες έκαναν πολύ καλή και κυρίως γρήγορη (τότε βιαζόμασταν πολύ) δουλειά με το poster της παρουσίασης.
  • τον Πάνο, τον Χρήστο, το Γιώργο, τη Μελίνα και τη Μαριλένα (πάλι) που ασχολήθηκαν με την ίδια την παρουσίαση (σε powerpoint).
  • Τέλος να συγχαρούμε τη Γεωργία, τον Κώστα και τη Μαριλένα, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από το Χρήστο είχαν αναλάβει το δύσκολο κομμάτι της ομιλίας στο Συνέδριο. Τα πήγαν περίφημα!!!

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το i-MED (το έξυπνο ιατρικό βραχιόλι που πρότεινε η ομάδα μας) μπορούν να δουν αναλυτικά το report, το poster και την παρουσίαση σε powerpoint εδώ.

Απολογισμός Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Aπολογισμός Industrial Tchnologies 2014 from Pantelis Bouboulis
apologismos_industrial.pdf
File Size: 291 kb
File Type: pdf
Download File

0 Comments

    Archives

    January 2015
    May 2014

    Categories

    All
    I-MED

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.